شاخص داوجونز Dow jones
ارسال شده توسط سنترال بورس
1401-04-21
114 بازدید
شاخص به میانگین صنعتی عملکرد چندین شرکت در بازار سهام (بورس) گفته می شود. همواره شاخص الگوی خوبی برای معامله گران جهت بررسی عملکرد و روند بازار بوده است.
شاخص داوجونز (DJIA) یک میانگین صنعتی در بورس است. این شاخص عملکرد سهام 30 شرکت بزرگ ایالات متحده آمریکا را در بازار سهام، اندازه گیری میکند. شاخص داوجونز نشان میدهد که این شرکت ها در بازار سهام چگونه در دوره های گوناگون خرید و فروش شده اند. قدمت این شاخص اقتصادی به بیش از یک قرن می رسد. این شاخص در بازار سهام کاربرد زیادی دارد. بسیاری از افراد سرمایه گذاری های خود را بر اساس این شاخص انجام می دهند.
شاخص داوجونز (DJIA) چیست؟
چارلز داو، ادوارد جونز و چارلز برگستریسر در سال 1885 پایه گذار شاخص محبوب داوجونز شدند. شاخص داوجونز یکی از شاخص های متعددی بود که از طرف ایشان بنیان گذاری شده بود. هر دو چارلز روزنامه نگار بودند. چارلز داو ناشر وال استریت و چارلز برگستریسر نیز ابداع کننده نام آن بود. ولی جونز برخلاف آنها یک تئوریسین آمار بود. البته شاخص داوجونز نخست از سهام 12 واحد صنعتی تشکیل شده بود اما به مرور زمان تمرکز شاخص به صنایع نو ظهور هم تغییر یافت. البته امروزه سهام واحد های صنعتی کمی، جزو شاخص داو جونز می باشند.
سهام موجود در داو جونز (DOW Jones)
در شاخص داو جونز سهام هایی که قیمت بالاتری دارند تاثیر بیشتری بر روی شاخص خواهند داشت و به اصطلاح یک شاخص قیمتی وزنی است. سهام موجود در آن از بخشهای متفاوتی همچون مخابرات، نفت و گاز، امورمالی ، فن آوری و … می باشد. اسامی شرکت ها در این شاخص متغیرند. شرکت سیسکو آخرین شرکتی بود که به لیست این شاخص افزوده شد. ولی اسامی ذیل شرکت هایی هستند که طولانی ترین زمان ماندگاری در این میانگین صنعتی را دارند:
کرفت، جنرال موتور، وریزون، بانک آمریکا، چورون، بیمه ترولز، پفیزر.
کاربردهای شاخص داوجونز
شاخص داوجونز (DJIA) کاربردهای گوناگونی دارد همچون:
بررسی شرایط بازار
DJIA از مهم ترین شاخص ها برای بررسی شرایط بازار سهام است. این شاخص درک درستی از وضعیت بازار پیش روی معامله گران قرار می دهد. این یک درک آنی است زیرا بررسی روند کلی بازار زمان کمتری را برای تریدر ها نسبت به مقایسه تک تک سهام و وضعیت بازار میگیرد.
شاخص عملکرد
شاخص داوجونز می تواند عملکرد آتی سهام ، وجوه متقابل و ETF های عملکرد شاخص را ارائه نماید. مثلا با بررسی ضریب بتا، میتوان ارزش بازاری سهام شرکتی را در مقایسه با این میانگین سنجید. اگر شاخص داوجونز 20% و ضرب بتای سهامی 0.7 باشد. میتوان گفت احتمالا راندمان آن 14% خواهد بود. البته در هر محاسباتی احتمال عدم قطعیت ممکن است.
عملکرد تاریخی
از آنجایی که شاخص داوجونز قدمت زیادی دارد سرمایه گذاران می توانند عملکرد خود را طی سالهای طولانی بررسی و اثر آن را با شاخص بسنجند.
سرمایه گذاری
با خرید شاخص داوجونز می توان ریسک سرمایه گذاری را تا حد ممکن کاهش داد.
معیار
این شاخص معیاری برای عملکرد سرمایه گذاری است. به عبارت دیگر اگر عملکرد ما در مقایسه با این شاخص بهتر باشد نشان دهنده عملکرد بهینه سرمایه گذاری ماست و در غیر اینصورت عملکرد نادرست ما را نشان خواهد داد.
انتقاد از شاخص داوجونز (DJIA)
همانطوری که میدانیم همواره هر نظریه ای جدا از موافقان خود منتقدانی نیز دارد. واضح و مبرهن است که شما نمی توانید همه را از خود راضی نگه دارید. از همین رو شاخص داوجونز هم مخالفان مخصوص خود را دارد. البته که مخالفان نیز استدلالات خود را دارند که از نظر آنها کاملا منطقی است.
نمایش کوچک تر
بازار بزرگ بورس آمریکا متشکل از نزدیک به هزار بنگاه اقتصادی است و شاخص داوجونز تنها 30 مورد از آنها را در خود لحاظ می کند. لذا بر طبق نظر منتقدان این شاخص نمی تواند آینه تمام نمای درستی از بازار باشد زیرا در مقایسه با کل بازار، بخش کوچکی را مورد بررسی قرار می دهد. از نظر ایشان به جای این شاخص می توان از شاخص های دیگری که بخش های بزرگ تری را اندازه گیری می کنند استفاده کرد. شاخص S & P 500 از این موارد است.
متناسب با قیمت، نه درصد
مسئله مهم در شاخص داوجونز این است که تغییرات قیمتی سهام را نه از لحاظ درصد که از لحاظ مقدار تغییر نشان می دهد. به عنوان مثال دو شرکت به نام های X و Y را فرض کنیم که قیمت سهام X به ارزش 50 دلار و قیمت سهام Y به ارزش 5 دلار باشد. اگر قیمت یکی از شرکت ها 1 دلار افزایش و دیگری 1 دلار کاهش یابد شاخص بدون تغییر باقی می ماند. در صورتی که 1 دلار در اولی باعث 2 درصد تغییر و در دومی باعث 20 درصد تغییر شده است.
بر اساس تقسیمات و یا سود سهام تنظیم نشده است.
با توجه به اینکه شاخص داوجونز یک شاخص قیمتی وزنی است، هنگام اعلام سود شاخص سقوط می کند.
اگر شما قصد دارید از بازار فارکس و ارزهای دیجیتال کسب درآمد پایدار داشته باشید ، آکادمی مالی سنترال بورس اقدام به برگزاری آموزش تخصصی فارکس و ارزهای دیجیتال بصورت حضوری در تهران کرده است .
برای مشاهده جزئیات دوره حضوری فارکس و ارزهای دیجیتال در تهران روی دکمه زیر کلیک کنید
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
آموزش فارکس را از کجا شروع کنیم؟
در این مقاله قصد داریم به شما آموزش دهیم که...
کسب درآمد دلاری
در این مقاله قصد داریم یکی از بهترین روش های...
سجام چیست ؟
در این مقاله قصد داریم راجب سجام چیست صحبت کنیم...
چگونه در بورس کالا خودرو خریداری کنیم؟
در این مقاله قصد داریم به سوال چگونه در بورس...
آموزش حرفه ای ارز دیجیتال
در این مقاله قصد داریم در باره آموزش حرفه ای...
آموزش حرفه ای بورس
در این مقاله قصد داریم راجب آموزش حرفه ای بورس...
دیدگاهتان را بنویسید