اختیار معامله چیست؟
ارسال شده توسط سنترال بورس
1401-03-21
154 بازدید
هرزمانی فردی با اراده خودش به شکل مستقل و بدون اجبار، تصمیم به انجام کاری بگیرد، به این معنی است که بهطور اختیاری عمل کرده است. ابزارهای مالی مختلفی برای مدیریت ریسک در بازارها وجود دارند که برخی از آنها حالت اختیاری و برخی دیگر اجباری دارند.
حال برای درک مفهوم اختیار معامله چیست؟ مثالی میزنیم. مثلا در قراردادهای آتی نمیتوانید تا تاریخ درج شده در قرارداد صبر کنید سپس وضعیت بازار را بسنجید و اگر به نفعتان بود به تعهدات خود عمل کنید. در حقیقت شما مجبورید بدون در نظر گرفتن وضعیت بازار به تعهدات خود عمل کنید حتی اگر به زیانتان باشد.
برای رفع این مساله قراردادی تنظیم شد که در آن اجباری در مقید بودن به مفاد قرارداد نبود. به این معنی که با استفاده از این قرارداد قادرید در تاریخ سررسید، بازار را از همه جوانب بررسی کرده و در صورتی که به سودتان بود به تعهدات خود عمل کنید. در صورتی که در قرارداد مواردی آمده باشد که اگر عمل به آن دچار ضرر و زیان شوید، میتوانید به تعهدات خود عمل نکنید.
اختیار معامله از ابزارهای مشتقه به حساب میآید. اوراقی که ارزش خود را از یک دارایی دیگر میگیرند اوراق مشتقه نام دارند. در حقیت این اوراق خودشان ارزش خاصی ندارند و میتوانند ارزش خودشان را از سهام، اوراق قرضه، ارز، کالا و… بگیرند.
ساز و کار اختیار معامله چیست؟
برای اینکه بدانیم اختیار معامله چیست؟ بایستی به پرسش ساز و کار اختیار معامله چیست؟ پاسخ داده و به اجزای تشکیل دهنده آن نگاهی بیندازیم.
اختیار معامله متشکل از دو نوع اختیار خرید و فروش است.
اختیار خرید (Call Option)
بیایید فرض کنیم فردی دارای تعدادی سهم معین است. این فرد حدس میزند که قیمت سهامش در آینده پایین می آید. پس تصمیم میگیرد که بر روی سهامش، اختیار خریدی منتشر کند.
در نقطه مقابل آن فرد شما قرار دارید و حدس میزنید که قیمت همان سهم در آینده به شکل چشمگیری بالا می رود. ولی حال پول به اندازه کافی برای خرید آن سهم ندارید. شما میتوانید با مراجعه به شخصی که اختیار خرید این سهم را میفروشد (دارنده سهم) و در ازای پرداخت قیمت قراردادِ اختیار معامله، اختیار خرید این سهم را از فروشنده بگیرید.
با خرید این اختیار، در تاریخ تعیین شده حق این را خواهید داشت که اختیار خرید خود را اعمال کنید یا نکنید. در صورتی که قیمت این سهم در تاریخ سررسید از قیمت توافقی شما و ایشان بیشتر باشد، شما حق استفاده از اختیار خرید خود را دارید و میتوانید آن سهم را با قیمت توافق شده خریداری کنید.
ولی در صورتی که قیمت سهم طبق پیشبینی فروشنده تغییر کرده باشد و در تاریخ تعیین شده قیمت سهم در بازار آزاد کم تر از قیمت توافق شده شما باشد، میتوانید از اختار خرید خود استفاده نکرده و سهام را بهطور مستقیم از بازار آزاد با قیمت ارزانتر بخرید.
در حقیقت شما با بهره گرفتن از این قرارداد اختیار خرید، خطر معاملات خود را فقط با پرداخت قیمت قرارداد کم کرده اید.
اختیار فروش (Put Option)
با خریداری قرارداد اختیار فروش، اجازه این را دارید که در تاریخی معین در آینده یک دارایی یا سهام را با قیمت توافق شده بفروشید یا نفروشید.
فرض کنید موقعیت اختیار فروشی بر روی سهام شرکتی با پرداخت 700 تومان اتخاذ کردهاید. در مفاد قرارداد افزون بر قیمت توافقی 5000 تومان، تاریخ سررسید برای 3 ماه دیگر تعیین شده است. اگر پس از سپری شدن 3 ماه و در تاریخ سررسید قیمت سهم پایین تر از قیمت توافق شده یعنی 5000 تومان باشد، صحیح ترین کار این است که با اعمال اختیار خود سهم را با قیمت توافقی به فروشنده اختیار بفروشید. در این صورت ضرورتا سود نخواهید کرد، ولی چرا؟
در چه صورت فروشنده اختیار فروش سود میکند؟
در صورتی که قیمت بازار سهم بالاتر از قیمت توافقی ما بین شما و فروشنده باشد، شما اختیار خود را اعمال نکرده و فروشنده به اندازه قیمت فروش اختیار فروش به شما سود خواهد کرد.
ولی در صورتی که قیمت بازار سهم از قیمت توافقی شما پایین تر باشد، واضح است که شما اختیار را اعمال خواهید کرد. لذا فروشنده اختیار مجبور میشود که سهام شما را با قیمت توافقی از شما بخرد.
تعاریف اختیارهای خرید و فروش تبعی
حال که دانستیم اختیار معامله چیست؟ به اختیار فروش و خرید تبعی می پردازیم.
اختیار خرید تبعی
در کل اختیار خرید تبعی، اختیاری است که فرد میتواند روی دارایی خود مانند سهم (در صورت وجود) بخرد.
براساس این اختیار عرضه کننده (حقیقی،حقوقی)، اختیارِ خرید مقدار معینی از دارایی پایه را به قیمت اعمال در تاریخ توافق شده خواهد داشت. منظور از قیمت اعمال، قیمتی است که در قرارداد اختیار معامله برای معامله دارایی پایه تعیین شده است.
اختیار فروش تبعی
بهطور کلی اختيار فروش تبعی، اختیار معاملهای است كه بر مبنای آن، اختيار فروش مقدار معینی از سهم پايه (سهامی که میتوانید روی آن اختیار فروش را اخذ کنید) به قیمت اعمال در اطلاعیه عرضه در تاريخ اعمال به خريدار آن داده میشود.
اگر شما تعداد بالایی از سهام یک شرکت را خریداری کردهاید ولی ترس از نوسانات بازار دارید. میتوانید با خرید اختیار فروش تبعی روی آن سهم، به شکلی از کسب حداقل سود بازار مطمئن شوید. با بهره گیری از این روش میتوانید زمانی که آینده بازار مشخص نیست، یا مواقعی که میزان هیجانات در بازار بسیار بالاست، خطر از دست دادن کل سرمایهاتان را پوشش دهید. به این اوراق، اوراق بیمه سهام هم اطلاق میشود.
اگر شما قصد دارید از بازار فارکس و ارزهای دیجیتال کسب درآمد پایدار داشته باشید ، آکادمی مالی سنترال بورس اقدام به برگزاری آموزش تخصصی فارکس و ارزهای دیجیتال بصورت حضوری در تهران کرده است .
برای مشاهده جزئیات دوره حضوری فارکس و ارزهای دیجیتال در تهران روی دکمه زیر کلیک کنید
برچسب ها:
اختیار معامله
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
آموزش فارکس را از کجا شروع کنیم؟
در این مقاله قصد داریم به شما آموزش دهیم که...
کسب درآمد دلاری
در این مقاله قصد داریم یکی از بهترین روش های...
سجام چیست ؟
در این مقاله قصد داریم راجب سجام چیست صحبت کنیم...
چگونه در بورس کالا خودرو خریداری کنیم؟
در این مقاله قصد داریم به سوال چگونه در بورس...
آموزش حرفه ای ارز دیجیتال
در این مقاله قصد داریم در باره آموزش حرفه ای...
آموزش حرفه ای بورس
در این مقاله قصد داریم راجب آموزش حرفه ای بورس...
دیدگاهتان را بنویسید