ارزش ذاتی چیست ؟
ارسال شده توسط سنترال بورس
1401-03-21
90 بازدید
اهمیت مفهوم ارزش برای سرمایهگذاران بر هیچکس پوشیده نیست. واضح و آشکار است هدف گروههای گوناگون سرمایهگذار همواره افزایش هرچه بیشتر ارزش است و مدیران به مثابه نمایندگان سرمایهگذاران که در امور سیاستگذاری و عملیاتی شرکتها درگیر هستند، مکلف اند ثروت سرمایهگذاران را به حداکثر برسانند. با اینحال ارزش مفهومی انتزاعی دارد و محاسبه آن از عینیت بالایی برخوردار نیست. به همین دلیل راه های گوناگون ارزشیابی در حال گسترش است و محققین همواره در تلاشاند تا روشهای کاملتری را برای این منظور ابداع نمایند.
انواع گوناگونی از ارزش اعم از ارزش منصفانه، دفتری، اسقاط، جایگزینی، اقتصادی و … وجود دارد که در این مطلب به ارزش ذاتی سهام خواهیم پرداخت.
ارزش ذاتی سهام یا همان ارزش بنیادی (Intrinsic value) مفهومی است که تجزیه و تحلیلکنندگان مالی برای ارزیابی ارزش سهام، نظر به تمام عوامل، ویژگی ها و شرایط فعالیتهای تجاری یا سرمایهگذاری، آن را همواره مورد بهره برداری قرار میدهند.
ارزش ذاتی سهام یک سرمایهگذاری مثل اوراق بهادار بر مبنای دو عامل توان سودآوری و کیفیت کسب سود معین میشود. توان سودآوری بر مبنای قابلیتهای واحد اقتصادی برای حداکثری یا ثبات سودآوری (تکرر آن در سالهای آینده) قابلاندازهگیری است. کیفیت کسب سود بر مبنای سازه هایی مثل مشتریمداری، کسب رضایت مشتری، کسب رضایت کارکنان، ریسک نسبی، رقابت و پایستگی پیشبینیهای سودآوری ارزیابی میشود.
در حقیقت ارزش ذاتی سهام، ارزش واقعی شرکت یا دارایی بر مبنای منظور همه ابعاد تجارتی من جمله صورتهای مالی، پتانسیل توسعه شرکت و منظور نمودن داراییهای قابل رویت و غیر قابل رویت میباشد. به واقع ارزش فعلی (present value) جریانات نقدی که سهام یک شرکت در آینده برای سرمایهگذاران پدید میآورد، گویا و تعیینکننده ارزش ذاتی سهام است.
به همین دلیل برای یافتن ارزش ذاتی سهام، پیشبینی صورتهای مالی در سالهای آینده از اهمیت وِیژه ای برخوردار است.
مفاهیم متفاوت ارزش، قیمت و بهای تمامشده
مفاهیم «ارزش» ، قیمت و بهای تمامشده با یکدیگر تفاوت دارند. قیمت، مبلغ واقعی هزینه شده برای کسب دارایی است. قیمت را میتوان مبلغ توافق شده برای معامله در بازار، دانست. بهای تمامشده به طور کلی ارزش پولی عوامل تولید از قبیل کار، سرمایه و مدیریت است که برای خلق یک دارایی لازم است. عبارت «او برای خانه اضافه پرداخته است» چنین مفهومی دارد که میان قیمتی که فردی برای خانه پرداخت کرده و ارزشی که فرد دیگری برای آن تعیین کرده است تفاوت وجود دارد.
رویکردهای ارزشگذاری در ارزش ذاتی
میتوان یکی از چهار دسته روشهای زیر را جهت ارزشگذاری ارزش ذاتی شرکتها و داراییها، بکار برد:
روشهای ارزشگذاری بر مبنای داراییها
در جایی استفاده می شود که قصد ارزیابی داراییهای مورد تملک شرکت از حیث ارزش فعلی شود.
روشهای ارزشگذاری تنزیل جریان نقدی
جریانهای نقدی برای رسیدن به ارزش سهام یا شرکت تنزیل میشوند. درواقع در این روش انواع گوناگون جریان نقدی (به نسبت نیاز) با نرخی که نرخ تنزیل نامیده میشود به امروز تنزیل میشوند. به همین دلیل این روش به برآورد جریانات نقدی در سالهای آتی و در نظر گرفتن مفروضات اساسی در رابطه با شرکت نیاز خواهد داشت.
روشهای ارزشگذاری نسبی
مبنای ارزشگذاری در این دسته روش، انواع گوناگون ضرایب میباشند. (P/E)قیمت به سود، (P/B) قیمت به ارزش دفتری،(P/S) قیمت به فروش،(P/D) قیمت به سود تقسیمی،(EV/S) ارزش شرکت به فروش و… از نمونه این ضریب ها هستند.
روشهای قیمتگذاری حق اختیار
در این روشها از ارزشگذاری مطالبات احتمالی بهره برداری میشود.
اصول ارزشگذاری
هنگام استفاده هریک از روشهای فوق در نظر گرفتن اصول بنیادی زیر در ارزشگذاری ارزش ذاتی حائز اهمیت است، درحقیقت برای اینکه مدل ارزشیابی از دیدگاه مفروضات، تعاریف و روابط، قابلاتکا و سازگار باشد، باید اصول زیر در آن رعایت شده باشد:
اصل سازگاری
یعنی متغیرهای بهکار رفته در فرمولها با یکدیگر هماهنگ باشند. مثلا، در صورتی که جریان نقد استفادهشده برای ارزشیابی، جریان نقد آزاد شرکت است، باید نرخ تنزیل نیز نرخ تنزیل کل جریانهای نقد یا همان شرکت باشد.
اصل انتظاری بودن نرخها
نرخهای استفادهشده برای بازده سهامداران، بدهیها، رشد و راندمان سرمایهگذاریها همگی باید انتظاری باشند و نه تاریخی، زیرا پول پرداختی برای خرید شرکت بابت جریانهای نقدی آتی و نه تاریخی است. علت ارزیابی نرخهای تاریخی، بهره گیری از آنها بهعنوان معیاری برای پیشبینی نرخهای آینده است.
اصل تفکیک اقلام غیرعملیاتی
برای امکان محاسبه درست عملکرد شرکت و هماهنگی اقلام و متغیرهای استفادهشده، اقلام عملیاتی از غیرعملیاتی تفکیک و هرکدام بهصورت مستقل ارزشیابی میشوند.
اصل اهمیت
در ارزشیابی ارزش ذاتی نیازی به انجام محاسبات دقیق و پیچیده و زمانبر برای متغیرهای کم ارزش نیست. برای مثال درصورتی در شرکتی پاداش هیئتمدیره دو هزارم سود خالص باشد تخمین و اعمال اثر آن در محاسبات لازم نیست.
اصل جامعیت
یعنی که تاثیر درآمدی و هزینهای همه اقلام اساسی صورتهای مالی بایستی در محاسبات منظور شوند. مثلا، منابع مالی حقوق صاحبان سهام به مثابه یک منبع مالی، همراه با هزینه بوده و باید هزینه آن در محاسبات لحاظ شود. همچنین این اصل بیان میدارد که پارامترهای استفادهشده در مدل باید به شکلی محاسبه و پیش بینی شود که متأثر از تغییر در رویههای حسابداری، دستکاری، سیاستهای مدیریتی و … نباشند.
اگر شما قصد دارید از بازار فارکس و ارزهای دیجیتال کسب درآمد پایدار داشته باشید ، آکادمی مالی سنترال بورس اقدام به برگزاری آموزش تخصصی فارکس و ارزهای دیجیتال بصورت حضوری در تهران کرده است .
برای مشاهده جزئیات دوره حضوری فارکس و ارزهای دیجیتال در تهران روی دکمه زیر کلیک کنید
برچسب ها:
ارزش ذاتی
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
آموزش فارکس را از کجا شروع کنیم؟
در این مقاله قصد داریم به شما آموزش دهیم که...
کسب درآمد دلاری
در این مقاله قصد داریم یکی از بهترین روش های...
سجام چیست ؟
در این مقاله قصد داریم راجب سجام چیست صحبت کنیم...
چگونه در بورس کالا خودرو خریداری کنیم؟
در این مقاله قصد داریم به سوال چگونه در بورس...
آموزش حرفه ای ارز دیجیتال
در این مقاله قصد داریم در باره آموزش حرفه ای...
آموزش حرفه ای بورس
در این مقاله قصد داریم راجب آموزش حرفه ای بورس...
دیدگاهتان را بنویسید