اوراق سلف چیست؟
قرارداد سلف، قراردادی است که در آن فروشنده برای دریافت وجه نقد، بخشی از دارایی خود را پس از طی مدت زمانی مشخص به فروش میرساند. در حقیقت فروشنده مقداری از دارایی خود را طی یک قرارداد سلف به فروش می گذارد که به این روند قرارداد سلف میگویند. طرفین قرارداد ملزم به رعایت شرایط آن میباشند. در ادامه این مقاله می خواهیم ، تعریف اوراق سلف موازی ا تعریف کرده و به این که اوراق سلف چیست می پردازیم.
اوراق سلف چیست؟
طی معامله سلف یا قرارداد سلف، با عقد قراردادی، اشخاص حقیقی و یا حقوقی کالاهای مورد نیاز خودشان را پیش خرید میکنند. در کل جوهره قرارداد سلف این است که صاحبان کالا، به طور نقدی دارایی خودشان در مدت زمانی مشخص در آینده پیش فروش میکنند. عملکرد قرارداد سلف متفاوت با نسیه است؛ در نسیه کالا را تحویل گرفته و پس از سپری شدن مدت زمانی هزینه آن را به فروشنده پرداخت میکنید. ولی در قرار سلف نخست هزینه کالا را پرداخت و پس از سپری شدن مدت زمانی مشخص اجناس خود را تحویل میگیرید.
برای تشریح بهتر این موضوع، فردی دارنده یک شرکت تولید کننده ماشین لباسشویی است و چون حدس می زند که قیمت موتورهای ماشین لباسشویی در چند ماه آینده بالا برود، اقدام به پیش خرید موتورهای ماشین لباسشویی مورد نیازش می کند و هزینه را به طور کامل به شرکت تولید کننده موتورها پرداخت می کند. به این معنی که کالایی که چند ماه دیگر نیاز دارد را با قیمت پایین تری خریداری می کند و فروشنده هم مبلغ مورد نیاز تولید همان کالا را برای ادامه روند تولیدات خود دریافت می کند.
قرارداد سلف(Induction Paper)، قراردادی است که فروشنده برای تامین مالی و فقدان نقدینگی چنین قراردادی را منعقد مینماید.
مزایا و معایب اوراق سلف چیست ؟
مزایا
مزایای اوراق سلف هم برای خریدار و هم فروشنده مشهود است. نخست به مزایای خریدار و سپس فروشنده میپردازیم. خریدار بر طبق این پیش بینی که کالایش در آینده افزایش قیمت پیدا میکند و برای اینکه طبیعتا سود بیشتری کسب کند این معامله را انجام می دهد. سازمانهای نظارتی بازار بورس انجام این قرارداد را تضمین می کنند. از سوی دیگر، فروشنده سرمایه ای که برای تولید کالاها و محصولاتش نیاز دارد را بدست میآورد و این باعث سرعت بخشیدن به چرخه تولیداتش میشود.
معایب
کسانی که از قرارداد سلف برای پیش خرید کردن کالاهایی در جهت رفع نیازهایشان استفاده می کنند، همواره با مسئله غیرقابل انتقال بودن آن به غیر دست و پنجه نرم می کنند. خریداران باید تا پایان زمان مذکور در قرارداد، نسبت به دریافت اجناس خود صبر کنند. این مسئله به این معنی است که دریافت کنندگان همواره با مشکل نقدشوندگی مواجه میباشند و قادر نیستند واکنشی نسبت به نوسانات بازار نشان دهند. افزون بر این، هیچ گونه بازار ثانویهای برای معامله این اوراق وجود ندارد.
قرارداد سلف موازی استاندارد چیست؟
این قرارداد در جهت برطرف کردن مشکلاتی که در قرارداد سلف صورت می پذیرفت، طراحی شده است. قرارداد سلف موازی نظیر قرارداد سلف میباشد، با این تفاوت که خریدار یا فروشنده قبل از رسیدن موعد معین شده در قرارداد، میتواند اجناس را به شخص یا شرکت دیگری واگذار نماید. در این نوع از قرارداد سلف موازی، مسئله فقدان بازار ثانویه و ایضاً نقدشوندگی نیز رفع شده است.
در این قرارداد ، ناشر یک میزان سود را برای سرمایهگذاران در مدت زمان مشخص فروش تضمین میکند که با بالا رفتن قیمت دارایی، سود بالاتری به فرد سرمایهگذار تعلق میگیرد.
مزایای قرارداد سلف موازی استاندارد چیست؟
در قسمت اوراق سلف چیست به معایب قرارداد سلف اشاره شد که تمام این مسائل با ایجاد قرارداد سلف موازی استاندارد حل شد. حال منظور ما پرداختن به دیگر مزایای قرارداد سلف موازی است.
از مالیات معاف است.
به علت چرخش بازار نقدشوندگی آن ضمانت میشود.
مدت زمان قراردادها یک تا دو سال است.
خطر ریسک کردن راایین می آورد.
باعث اضافه شدن بازار ثانویه به معاملات می شود.
موجب مشاهده قیمت روزانه و لحظهای کالاها می شود.
کارمزد کمی برای معاملات دارد.
دارای کمترین سود تضمین شده بر مبنای رشد قیمت کالا که تا سقف سود قید شده در قرارداد امکان دارد افزایش یابد.
موجب بالارفتن مقدار نقدشوندگی می شود.
موجب کاهش هزینههای معاملاتی می شود.
برای تولیدکنندگان پشتوانه مالی ایجاد می کند.
قرار را می توان به اشخاص دیگر واگذار کرد.
دیدگاهتان را بنویسید