حجم مبنا چیست؟
ارسال شده توسط سنترال بورس
1401-03-22
80 بازدید
در بازار بورس، روزانه مقدار زیادی پول و سرمایه معامله می شود و به همین علت افراد سودجوی بسیاری سعی دارند روند قیمت ها را به نفع خود دستکاری کنند. بر همین اساس همواره نیازمند قوانینی هستیم تا جلوی این سوء استفاده ها گرفته شده و معاملات به شکل سالم و قابل اطمینانی انجام شود. قانون حجم مبنا به دلیل همین موانع وضع گردید. این قانون باعث دخالت در تعیین قیمت پایانی نمادهای بورسی می شود. حجم مبنا بر همین منوال تعیین خواهد کرد که شرکت ها مجوز اعمال کلیه تغییرات مجاز قیمت ها برای روزهای آتی را چگونه خواهند داشت.
حال پس از توضیح مختصر فوق بررسی خواهیم کرد که حجم مبنا چیست و چه کاربردی در بورس دارد؟
حجم مبنا چیست؟
به زبان ساده، به حداقل تعداد سهامی که در یک روز باید در یک نماد مورد معامله قرار بگیرد تا آن شرکت فردای آن روز بتواند نوسان قیمتی مجاز را در تعیین قیمت سهام، اعمال کند حجم مبنا گفته می شود. حجم مبنا باعث می شود که در بازار بورس سرمایهگذاران بدانند نوسانات قیمت سهام در صورتی که حجم معاملات به اندازه باشد تثبیت می شود و نمی توان با چند معامله صوری قیمت را بالا یا پایین تثبیت کرد. لذا همین گونه قوانین است که باعث می شود از بروز قیمتهای غیر واقعی جلوگیری کرد.
تاریخچه
در سال 82 به همت دکتر عبده تبریزی رئیس وقت سازمان بورس، برای جلوگیری از افزایش یا کاهش غیر متعارف ارزش سهام مفهوم حجم مبنا پایه گذاری شد. این رقم برای اولین بار برابر با 0.0006 تعداد کل سهام در یک روز بود که از سال 93 تاکنون به 0.0004 تغییر پیدا کرده است.
قیمت پایانی و حجم مبنا
قیمت پایانی قیمتی است که مبنای قیمت آغاز به کار هر سهم در روز بعد می باشد. قیمت پایانی قیمت آخرین معامله نیست بلکه قیمت میانگین حجمی معامله ها در یک روز است. پس طبیعتا با یک معامله کوچک با قیمت بسیار بالا و یا پایین قیمت پایانی تغییر آنچنانی نخواهد کرد. اما گاهی سرمایه گذاران کلان برای تاثیر گذاری در بازار و تغییر روند قیمتی سهمی به نفع خود، با انجام معاملات صوری با حجم زیاد قیمت پایانی سهمی را به حداکثر نوسان خود می رسانند. حجم مبنا برای ایجاد فضای سلامت کاری و جلوگیری از همین به اصطلاح سفته بازی ها پایه گذاری شده است.حال با مثالی تاثیر حجم مبنا را بیشتر توضیح خواهیم داد.
فرض کنید سهمی با قیمت 300 ریال شروع به یک روز کاری می کند. دامنه نوسان این سهم 5 درصد می باشد. یعنی در پایان روز حداکثر نوسان قیمتی آن میان دو عدد 315و285 خواهد بود.حال فرض کنیم قیمت آن سهم در پایان روز معاملاتی به 309 تغییر پیدا می کند. یعنی 3% تغییر مثبت میکند.
حال اگر حجم مبنای آن سهم 400،000 باشد و حجم معاملات برابر و یا بیشتر از آن باشد تغییر قیمت ذکر شده اعمال خواهد شد. ولی اگر حجم معاملات 200،000 شود میزان تغییرات به اندازه نصف نوسان ذکر شده یعنی 1.5% خواهد بود . به همین ترتیب اگر حجم معاملات یک سوم حجم مبنا شود تغییرات نوسان هم یک سوم یعنی 1% خواهد بود.
حجم مبنا را از کجا مشاهده کنیم؟
میزان حجم مبنا در تابلوی سهم در سایت www.tsetmc.com برای هر سهم به راحتی قابل مشاهده است. این عدد در پایان روز معاملاتی آخر هفته برای هفته بعد محاسبه و از اولین روز کاری هفته آتی اجرا می شود.
مشکلات و معایب
همانطوری که در قسمت حجم مبنا چیست گفتیم حجم مبنا عاملی است که از نوسان های بدون پشتوانه بازار جلوگیری می کند. این قانون باعث جلوگیری از جریان سازی در بازار می شود. البته که این جزو نکات مثبت آن تلقی می شود . ولی در مقابل باعث ایجاد ایراداتی در بازار نیز می شود.
بیاییم با فرض مثالی این مسئله را شرح دهیم. فرض کنید شما ده میلیون از سهمی را دارید و به علت نیاز شدید مالی لاجرم مجبور به فروش سهم آن هستید. از طرف دیگر آن سهم با کاهش قیمت رو به رو شده است . حال به علت اینکه افراد بسیاری در این وضعیت نزولی مایل به خرید سهم در آن قیمت نیستند قیمت سهم هر روزی که می گذرد قفل می شود . در ضمن به علت صف فروش و نرسیدن به حد نصاب حجم مبنا و عدم تغییر قیمت روزانه، رکود سهم را فرا میگیرد و شما با مشکل نقدینگی رو به رو می شوید.
حجم مبنا در شرایط نرمال اثرات درست و خوبی دارد ولی در شرایط این چنینی باعث معاملات غیر رسمی میان سهامداران خواهد شد.
اگر شما قصد دارید از بازار فارکس و ارزهای دیجیتال کسب درآمد پایدار داشته باشید ، آکادمی مالی سنترال بورس اقدام به برگزاری آموزش تخصصی فارکس و ارزهای دیجیتال بصورت حضوری در تهران کرده است .
برای مشاهده جزئیات دوره حضوری فارکس و ارزهای دیجیتال در تهران روی دکمه زیر کلیک کنید
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
آموزش فارکس را از کجا شروع کنیم؟
در این مقاله قصد داریم به شما آموزش دهیم که...
کسب درآمد دلاری
در این مقاله قصد داریم یکی از بهترین روش های...
سجام چیست ؟
در این مقاله قصد داریم راجب سجام چیست صحبت کنیم...
چگونه در بورس کالا خودرو خریداری کنیم؟
در این مقاله قصد داریم به سوال چگونه در بورس...
آموزش حرفه ای ارز دیجیتال
در این مقاله قصد داریم در باره آموزش حرفه ای...
آموزش حرفه ای بورس
در این مقاله قصد داریم راجب آموزش حرفه ای بورس...
دیدگاهتان را بنویسید